
REQUEST FOR STATE USE WAIVER
INSTRUCTIONS: Submit form to: 
Kansas Procurement and Contracts
800 S.W. Jackson, Suite 600 
Topeka, Kansas 66612-1216
The Kansas State Use Program is governed by statutes (K.S.A. 75-3317 through 75-3322).

http://www.da.ks.gov/purch/StateUseStatutes.doc

On behalf of my Unified School District (USD) / State Agency, I am requesting a State Use Waiver, for the following reason:
(  )
“…Qualified vendor is unable to supply the products or services needed or is unable to meet delivery requirements on the order or requisition…”


OR

(  )
Substantial Use of a specific product category (available to USDs only)
(  )
Substantial Use of a single vendor’s approved state use product offerings (available to USDs only)
(  )
Substantial Use of approved state use product offerings within the State Use Program as a whole (available to USDs only)
USDs:  If you are making a waiver request based upon statutory “substantial use” language, please submit this form and appropriate documentation to the Director of Purchases at least 30 days in advance of the next State Use Committee meeting (typically held quarterly, in March, June, September, December).  The committee may convene a special meeting as they deem necessary.
State Use Vendor(s):__________________________________________________
In developing the documentation that will be necessary to substantiate a Substantial Use Waiver Request, USDs are asked to include (at a minimum) the following information:
· Description of how the USD achieved “Substantial Use”, with supporting documentation.

· Was substantial use achieved in quantity of items purchased?  Dollar value of items purchased?
· What attempt has been made by the USD to be in compliance with the State Use Laws?
· How / Where will the USD purchase these items, if not from a Qualified Vendor?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

SCHOOL DISTRICT / AGENCY USE ONLY
USD / Agency Name:








Contact Person:








Telephone:







Fax No:






Agency / USD Approval:
                             _______         Date:_______________
                        

(Signature and Title)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

DIVISION OF PURCHASES USE ONLY
Committee Consideration Date:
_______________
Committee Approval Date:

_______________
Approved by:


                             _______         Date:_______________
                        

(Director of Purchases Signature)

(Revised 06/2008)

75-3322

Chapter 75.--STATE DEPARTMENTS; PUBLIC OFFICERS AND EMPLOYEES 
Article 33.--SOCIAL AND REHABILITATION SERVICES 
      75-3322.   Same; waiver of mandatory purchase requirements by director of purchases, when. (a) Whenever the qualified vendors are unable to supply the products or services needed or are unable to meet delivery requirements on any order or requisition, a written waiver shall immediately be forwarded to the director of purchases by the state agency procurement officer or purchasing officer of the unified school district. If approved by the director of purchases, such waiver shall relieve and exempt the state or unified school district purchasing authority from the mandatory provisions of K.S.A. 75-3317 to 75-3322, inclusive, and amendments thereto, in the case of the specific order, request or requisition. 

      (b)   Whenever a unified school district has purchased or has entered into contracts for purchase for a substantial amount of a product or products, as described in K.S.A. 75-3320, and amendments thereto, from a qualified vendor or vendors during a unified school district fiscal year, the unified school district may petition the director of purchases for a waiver. A waiver may be granted to a unified school district from any further compliance with the state use law for the remainder of such unified school district fiscal year if the director of purchases, with the recommendation and approval of the committee, finds that purchases have been made or contracts for purchase have been entered into for a substantial amount of such product or products from a qualified vendor or vendors during such unified school district fiscal year. In determining whether a unified school district has purchased or has entered into contracts for purchase for a substantial amount of such product or products, the director of purchases and the committee shall consider the overall need for such product or products by such unified school district. 


